logo mobile
MENU
  1. Home
  2. »
  3. Berita
  4. »
  5. JPS Negeri Sembilan Bina, Naik Taraf Tujuh Skim Pengairan Sawah Padi

JPS Negeri Sembilan Bina, Naik Taraf Tujuh Skim Pengairan Sawah Padi

KUALA PILAH: Sebanyak tujuh skim pengairan bagi tujuan penanaman padi yang berada di bawah seliaan Jabatan Pengairan dan Saliran (JPS) Negeri Sembilan kini dalam proses pelaksanaan pembinaan dan menaik taraf.

Pengarah JPS negeri, Ir. Saari Abdullah berkata, projek menerusi peruntukan melalui Kementerian Pertanian dan Industri Makanan itu bertujuan memastikan jaminan makanan negara itu sentiasa terpelihara.

“Skim Terachi antara yang diberi perhatian daripada keseluruhan skim-skim pengairan padi di Negeri Sembilan. Terdapat 14 skim pengairan kecil dengan keluasan 2,065 hektar di Negeri Sembilan yang mana terdapat 12 skim pengairan masih aktif dengan aktiviti penanaman padi. 

“Ketika ini, tujuh skim pengairan yang berada di bawah seliaan JPS negeri sedang dalam pelaksanaan pembinaan bagi menaik taraf infrastruktur pengairan termasuk Skim Pengairan Terachi Batu 14 di mana terletaknya lokasi Tapak Ngoca, Perkampungan Budaya Terachi,” katanya.

Beliau berkata demikian kepada pemberita selepas program Pesta Tarik Tali Ngoca sempena Sambutan Hari Sungai Sedunia 2022 Peringkat Negeri Sembilan di Tapak Ngoca, Perkampungan Budaya Terachi di sini hari ini yang turut dihadiri Menteri Besar, Datuk Seri Aminuddin Harun.

Sementara itu, Saari berkata, Pesta Tarik Tali Ngoca itu diadakan bagi mengimbau nostalgia aktiviti tradisional ‘mengoca’ iaitu menangkap ikan menggunakan tangan di sawah padi yang sinonim dengan penduduk di daerah ini.